VERLOF: We zullen gesloten zijn van 29/06 t.e.m. 14/07. Bestel tot 21/06 om je bestelling nog vóór deze periode te ontvangen.

5 redenen waarom koffie soms bitter smaakt

1. JE KOFFIEZET OF ESPRESSOMACHINE IS VUIL

Een kopje koffie is snel gezet. En met de nieuwe machines die op de markt verkrijgbaar zijn gaat dat nog zoveel vlugger. Je hebt dus in een handomdraai een lekker kopje troost in je handen. Helaas is het schoonhouden van je toestel vaak niet zo vlug gebeurd en verdwijnt het taakje vaak onderaan je prioriteitenlijst. Want zeg nu zelf, van buitenaf ziet die machine er toch niet vuil uit? 

 

Toch haal je er je voordeel uit om af en toe je machine te reinigen. Want een koffiemachine die niet regelmatig gereinigd wordt geeft slechte koffie. Koffie die dan ook bitter kan gaan smaken. Binnenin je koffiezet of espressomachine kunnen allerlei aangekoekte koffieresten zich opstapelen, die zich met je vers gezette koffie gaan mengen. Spoel dus regelmatig de zetgroep van je toestel uit of het reservoir waar je gemalen koffie in gaat. Niet alleen oude koffieresten maar ook kalk heeft een invloed op de smaak van je koffie. Het zet zich vast in het waterreservoir, verwarmingselement of boiler van je apparaat. Tijdig ontkalken is dus de boodschap! 

 

2. KWALITEIT VAN HET WATER

De basis van koffie is uiteraard water. Optimaal koffiewater dient vers te zijn, mineralen en zuurstof te bevatten en bovendien niet al te hard te zijn. Vers koud water, met een hoger zuurstofgehalte levert daarom de beste koffie op.

 

3. TEMPERATUUR VAN HET WATER

Niet alleen de kwaliteit van het water, maar ook de temperatuur van het water heeft een invloed op de smaak van je koffie. In principe kan je koffie zetten met eender welke watertemperatuur, maar met heet water gaat het het snelst. Gebruik echter nooit kokend water, want ook dan verkrijg je een bittere smaak in je koffie. De ideale temperatuur om koffie te zetten ligt tussen de 88° en 92°. De meeste personen hoeven zich geen zorgen te maken over de temperatuur van het water gezien de fabrikanten van koffiemachines deze temperaturen in acht nemen. 

 

4. OVEREXTRACTIE

Om koffie te verkrijgen, maak je eigenlijk een smaakextractie uit de koffieboon of gemalen koffie. Toch is het belangrijk om de juiste extractietijd in acht te nemen (of een machine aan te kopen waar deze tijden gerespecteerd worden). Want bij overextractie komen niet lekker smaakstoffen uit de koffieboon in de koffie. Bij koffiezetten onttrekt het hete water eerst de lekkere smaakstoffen uit de gemalen koffie. Bij een te lange extractie van de smaakstoffen uit de koffie, komen ook de minder lekkere smaken mee. Deze smaken veroorzaken de bittere en scherpe smaak van koffie. Bij het zetten van een espresso ontstaat overextractie als de extractietijd langer dan 30 seconden is.

 

5. DE KOFFIEBOON ZELF

De meeste koffiebonen hebben van nature geen bittere smaak, maar toch heeft de ene koffieboon een grotere bitterheid dan de andere. Elke koffieboon heeft zijn eigen smaak dat mede afhankelijk is van de manier waarop deze gebrand wordt.  Het is dan ook belangrijk om verschillende koffiebonen te proeven om de voor smaak lekkerste koffiebonen te kunnen selecteren. Smaken verschillen nu eenmaal!