✓ Gratis verzending vanaf €75 via Bpost  ✓ levering binnen 2 à 3 werkdagen ✓ 100% West-Vlaams

Koffieweetjes

Koffieweetjes

Aan het genieten van jouw eerste heerlijke kop koffie? Dat waren wij ook toen we beslisten dat je recht hebt op een aantal grappige, maar ook interessante weetjes.

 

Koffiebonen of -pitten?

Koffiebonen zijn, in tegenstelling tot de benaming, eigenlijk geen bonen. Het zijn pitten van de koffiebes. Bovendien maken ze een complete verandering door: van groen naar geel naar rood. Het is geen geheim dat ze verkleuren naargelang de rijpheid. Koffieboonsoorten hebben trouwens allemaal een verschillend kleur.

 

Meer aroma’s dan wijn

Koffie bevat meer aroma’s dan wijn. Sommige koffiesoorten bevatten tot 800 verschillende aroma’s, terwijl de gemiddelde wijn 400 aroma’s bevat. Je keuze is snel gemaakt, toch?

 

Zure of bittere koffie?

Hoe langer de bonen geroosterd worden, hoe bitterder de smaak wordt van je koffie. Hoe korter je dus de boon roostert, hoe zuurder de smaak.

 

Espresso = uitpersen

Wist je trouwens dat de benaming “espresso” afkomstig is van het Latijnse woord “uitpersen”? Als we er logisch over nadenken, konden we het misschien wel zelf gerealiseerd hebben…

Espresso is trouwens geen koffieboon, maar een manier van koffie te zetten.

 

Reinig je smaakpapillen met water

Een opkikker nodig aan jouw energieke werkdag? Geniet er dan dubbel zo veel van door eerst je mond te spoelen met een glaasje water. Hierdoor zul je alle aroma’s (en zoals we net leerden zijn het er een hele boel) beter proeven.

 

Kaviaar onder de koffiesoorten

Kopi Luwak, een Indonesische koffie, is de duurste koffie ter wereld. De prijs schommelt tussen 90 euro en 450 euro per 500gr. Kopi Luwak is zo prijzig omdat de koffie gemaakt wordt van de uitwerpselen van de Luwak, een civetkat. Het dier eet op zijn beurt het vruchtvlees van rijpe koffiebessen, die hij kan vinden op de plantage van Robusta of Arabica-plantages. De Luwak verteert enkel het vruchtvlees, waardoor de bonen bij de ontlasting terug vrijkomen. De lokale bevolking verzamelt deze uitwerpselen zelf. Hieraan heeft Kopi Luwak zijn exclusiviteit te danken.