✓ Gratis verzending vanaf €75 via Bpost  ✓ levering binnen 2 à 3 werkdagen ✓ 100% West-Vlaams

Waarom is koffie gestegen in prijs?

Waarom is koffie gestegen in prijs?

Onlangs raakte bekend dat de prijzen voor koffie voor de consument zouden gaan stijgen. De prijs zou tussen 15% en 20% stijgen voor een ruwe koffieboon. Slecht nieuws voor wie van een kopje koffie houdt. Maar waaraan ligt die prijsstijging nu?

 

Slechte oogst

Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld. Gemiddeld 35% van de wereldwijde oogst komt van het Zuid-Amerikaanse land. Ze staan in voor onder andere de klassieke Arabica-boon.

De prijzen van koffiebonen stijgen al een tijdje voor koffiebranderijen en andere inkopers. Die prijsstijging is vooral te wijten aan de slechte oogst in Zuid-Amerika. Een zeer groot deel van onze koffiebonen komen uit deze regio. De slechte oogst is te wijten aan de klimaatverandering. Eerst heerste er een enorm droogte in Zuid-Amerika, daarna vorstschade in de bloesemperiode. Hierdoor werden de bomen en de vruchten beschadigd.

 

Stijging van de koffiecultuur

Wereldwijd kent de koffiecultuur een grote opmars. Ook in Azië zijn ze grote fan van koffie. Hierdoor zijn er miljoenen nieuwe koffieliefhebbers die elk hun dagelijkse portie kunnen gebruiken. De wereldvraag van de koffiebonen kan steeds moeilijker mee met de vraag ernaar. Dit beïnvloedt de prijsstijging ook heel fel.

 

Voor vele koffiebranderijen, en dan vooral kleinere lokale zaken, wordt het dus heel moeilijk om de prijs niet te verhogen. Ook daarom hebben wij besloten een prijsverhoging door te voeren. We hopen dat hier snel weer verandering in komt.